Novice in obvestila

Odpoklic Alpske klobase

Objavljen je odpoklic Alpske klobase

Podatki o živilu
Živilo: Alpska klobasa
Datum proizvodnje: 23.08.2019
Pakirano dne: Od 09.09.2019 do 18.09.2019
Rok uporabe:  Od 5.01.2020 do 14.01.2020
Lot: 19
Proizvajalec: Kmetijska Zadruga Tolmin Z.O.O. (Salamerija Alpija)

Vzrok odpoklica
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru letnega programa monitoringa zoonoz in povzročiteljev zoonoz odvzela vzorec mesnega proizvoda z namenom preverjanja varnosti živil. V vzorcu alpske klobase je bilo potrjeno presežno število Listerie monocytogenes. Živilo, v katerem je bilo ugotovljeno presežno število Listerie monocytogenes, je namenjeno neposrednemu uživanju (brez predhodne termične obdelave), zato predstavlja tveganje za zdravje ljudi in ocenjeno kot ne varno.

Ukrep
Proizvajalec je pričel s postopkom umika/odpoklica živila iz prometa.

KZ Tolmin Z.O.O. Salamerija Alpija
Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki salamo še doma. V primeru, da imate to salamo doma, je ne zaužijte. Lahko jo vrnete v trgovino kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Listeria monocytogenes

Čas od okužbe do znakov bolezni traja lahko od nekaj pa vse do 70 dni. Najpogosteje se znaki okužbe kažejo pri starejših, otrocih in nosečnicah. Listerija najpogosteje povzroči prehodno nosilstvo brez znakov okužbe. S kliničnimi znaki zbolimo redko. Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura.